Kannattaako lääkärin tutkinto suorittaa ulkomailla?

Et arvaakaan, kuinka yllättynyt olin, kun vuosi sitten sain ensimmäisen viestin sähköpostilistani lukijalta, joka halusi hakea lääkikseen ulkomaille ja kysyi apua.

Miksi joku haluaisi lähteä ulkomaille lääketieteelliseen, vaikka kotoisessa Suomessakin on erinomaiset opiskelumahdollisuudet?

En ollut aikaisemmin tätä pohtinut, mutta itse asiassa tähän on todella hyviä syitä, joiden vuoksi ulkomailla lääkäriksi opiskelevien suomalaisten määrä on jatkuvassa kasvussa.

Koska myös meille tulee enenevässä määrin kyselyitä ulkomailla opiskelusta, niin olen kerännyt yhteen pari sähköpostiviestiä ja valmistellut vähän muutakin, jonka avulla voin auttaa ihmisiä saavuttamaan unelmansa lääkärin ammatista nopeammin ja helpommin.

Miksi siis sadat suomalaiset joka vuosi valmistuvat lääkäriksi ulkomaisista yliopistoista? Tässä muutamia tärkeimpiä syitä:

1. Sisäänpääsy on helpompaa – eikä vain vähän, vaan todella merkittävästi. Suomalaisissa yliopistoissa rajoitetaan lääkäriksi opiskelevien määrää. Tämän vuoksi Suomessa on jatkuva lääkäripula ja monet todella potentiaaliset lääkärit jäävät ilman opiskelupaikkaa. Vaikka olisit todella hyvä ja onnistuisit pääsykokeessasi, joku on saattanut silti onnistua millin paremmin ja opiskelupaikka jää sinulta saamatta

Esimerkiksi vuonna 2017 suomalaisiin lääketieteen koulutusohjelmiin pääsi 10% hakijoista ja 13% kokeeseen osallistuneista. Ulkomaisiin yliopistoihin voi päästä sisään yli 80% todennäköisyydellä, jos osaa valita hakukohteen oikein ja tuntee valmistautumisen niksit (näistä valmistautumistavoista kerron myöhemmin lisää).

2. Säästät aikaa ja rahaa. Merkittävä osa lääkikseen pyrkivistä Suomessa pyörii pääsykoerumbassa 2–3 vuotta, monet jopa 5 tai 6 vuotta ennen kuin pääsevät sisään. Jokainen pääsykoerumbassa vietetty vuosi vähentää sitä aikaa, jonka voit tehdä lääkärin töitä. Ulkomailla opiskelemalla säästät myös selvää rahaa, koska jokainen vuosi ennen sisäänpääsyä vastaa vuoden menetystä lääkärin palkassa.

3. Laadukas opetus. Opetus monissa ulkomaisissa yliopistoissa on yhtä laadukasta kuin Suomessakin ja joiltain osin jopa parempaa. Monissa ulkomaisissa yliopistoissa on esimerkiksi paremmat mahdollsiuudet käytännön harjoitteluun kuin Suomessa.

4. Jos opiskelet EU-maassa, laillistut Suomessa lääkäriksi automaattisesti. Sinun täytyy ainoastaan lähettää tutkintopaperisi Valviraan. Mitään ylimääräisiä hankaluuksia ei tule. Suomessa tutkintosi on täysin saman arvoinen kuin Suomessa lääkäriksi valmistuneilla, ja tulevaisuuden yhteiskunnassa englanninkielellä suoritettu tutkinto avaa vielä enemmän mahdollisuuksia kuin suomalainen.

5. Voit tehdä työharjoittelun Suomessa kesäisin opintojesi aikana – ja saada samaa palkkaa kuin Suomessa lääketiedettä opiskelevat, jolloin opit kaikki tarvittavat taidot niin, että voit jatkaa työskentelyä Suomessa lääkärinä heti valmistumisesi jälkeen.

6. Elinkustannukset monissa muissa maissa ovat halvempia kuin Suomessa, ja voit elää isossa asunnossa ja syödä hyvässä ravintolassa suomalaisen opiskelijabudjetin (tai jopa pelkän opintotuen ja asumislisän) hinnoilla.

7. Suomalaisia opiskelukavereita ja kansainvälisiä kontakteja. Monissa ulkomaisissa lääketieteellisissä yliopistoissa on paljon suomalaisia opiskelijoita, jotka ovat samassa tilanteessa kuin sinä. Aikaisempina vuosina opintonsa aloittaneet suomalaiset neuvovat sinua mielellään käytännön asioissa, ja auttavat saamaan opiskelusta kaiken irti.

8. Opit englantia helposti opintojesi ohella, sillä sekä opetus että muiden opiskelijoiden kanssa kommunikointi tapahtuu englanniksi. Kun hallitset lääkärin työn myös englanniksi, sinulla on paljon enemmän työllistymismahdollisuuksia valmistumisesi jälkeen ja valmiuksia myös kansainvälisiin tehtäviin.

9. Ympäristö tukee opiskelua, sillä kaikki ovat samassa veneessä kanssasi. Tenttiviikoilla kukaan kavereistasi ei ole pyytämässä sinua leffaan tai yksille. Kun kaikki muutkin keskittyvät rauhassa opintoihin, se on sinullekin helpompaa.

Vuonna 2017 lääketieteen opinnot aloitti Suomessa 722 opiskelijaa. Kelan opintotukitietojen mukaan lukuvuonna 2016–2017 ulkomailla lääketiedettä opiskeli 956 suomalaista, mikä osaltaan kertoo ulkomailla opiskelun suosiosta. Se on alati kasvava mahdollisuus, jota suomalaiset eivät vielä osaa täysin hyödyntää.

Jos ulkomaille hakeminen kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti tutustua myös aikaisempaan blogitekstiimme lääketieteen opiskelusta ulkomailla.